Türkiye’nin bereketli topraklarında tarımsal üretim hız kesmeden devam ederken, modern tarımın en önemli göstergesi olan makineleşmede dikkat çekici veriler paylaşıldı. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verileri ile traktör sayıları karşılaştırıldığında, Türkiye ortalamasının üzerinde performans sergileyen iller netlik kazandı. Sanayisiyle olduğu kadar tarımıyla da adından söz ettiren Bursa, her çiftçiye düşen 2,2 traktör oranıyla bu alanda Türkiye’nin lider kenti olarak kayıtlara geçti.
Bahar Dönemiyle Birlikte Traktör Sayısı Arttı
TÜİK’in 2026 yılı Mart ayına yönelik açıkladığı "Motorlu Kara Taşıtları" istatistikleri, tarım sektöründeki hareketliliği gözler önüne serdi. Geçtiğimiz Mart ayında trafiğe kaydı yapılan toplam 159 bin 931 taşıtın %1,6'sını traktörler oluşturdu. Özellikle ekim sezonunun başlamasıyla birlikte traktör tescil işlemlerinde bir önceki aya göre %19,3 gibi önemli bir artış yaşandı.
Bu yükselişle birlikte, 2025 yılının sonunda 2 milyon 315 bin 504 olan toplam traktör sayısı, 2026'nın ilk çeyreğinde 2 milyon 321 bin 253'e ulaştı. Ülke genelindeki 2 milyon 363 bin kayıtlı çiftçi sayısı göz önüne alındığında, Türkiye genelinde çiftçi başına yaklaşık bir traktör düştüğü görülüyor.
Zirvenin Sahibi Bursa Oldu
İl bazındaki veriler incelendiğinde ise Bursa, sanayi kenti kimliğinin yanına "mekanize tarım merkezi" unvanını da ekledi. 81 bin 204 traktörün bulunduğu kentte, ÇKS’ye kayıtlı yaklaşık 37 bin çiftçi yer alıyor. Bu rakamlar, Bursa'da çiftçi başına düşen traktör sayısının 2,2 olduğunu gösteriyor. Traktörlerin bir kısmının fabrikalarda ve sanayi tesislerinde kullanıldığı bilinse de bu oran Bursa'daki üretim gücünü kanıtlar nitelikte.
Bursa’yı, çiftçi başına düşen 1,8 traktör ile Adana ve 1,7 traktör ile Balıkesir takip ediyor. Diğer yandan Türkiye’nin en fazla traktör varlığına sahip ili olan Manisa’da 112 binden fazla traktör bulunmasına rağmen, çiftçi sayısının yüksekliği nedeniyle oran 1,3 seviyesinde seyrediyor.
Büyükşehirlerde Tarım Makinesi Envanteri
Traktör varlığı 50 binin üzerinde olan başlıca şehirlerdeki son durum ise şöyle şekillendi:
| Şehir | Traktör Sayısı (Bin) | Çiftçi Sayısı (Bin) | Çiftçi Başına Traktör |
| Bursa | 81 | 37 | 2,2 |
| Adana | 63 | 35 | 1,8 |
| Balıkesir | 73 | 44 | 1,7 |
| İzmir | 87 | 55 | 1,6 |
| Ankara | 75 | 55 | 1,4 |
| Antalya | 65 | 48 | 1,35 |
| Manisa | 112 | 88 | 1,3 |
| Denizli | 66 | 51 | 1,3 |
| Sakarya | 65 | 49 | 1,3 |
| Aydın | 62 | 53 | 1,2 |
| Afyonkarahisar | 51 | 44 | 1,2 |
| Konya | 105 | 93 | 1,12 |
| Gaziantep | 50 | 47 | 1,1 |
#bursa #bursahaber#ekonomi #tarım #traktör #çiftçi #TÜİK #ÇKS #mekanizasyon #tarımhaberleri#tarımverileri #traktörsayısı #çiftçisayısı #üretim #BursaTarım #TürkiyeEkonomisi


