Fon soruşturmasında yeni gelişmeler yaşanırken Adalet Bakanı Akın Gürlek, sürecin hiçbir isim veya makam gözetilmeksizin sürdürüleceğini açıkladı. Soruşturmanın kapatıldığı ya da durdurulduğu yönündeki değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını belirten Gürlek, kamu görevlilerine ilişkin adli ve idari süreçlerin de devam ettiğini bildirdi.
Gürlek, soruşturma kapsamında 433 şüphelinin bulunduğunu açıklarken, hukuki sorumluluğu bulunan hiç kimsenin makamı veya nüfuzu nedeniyle süreç dışında tutulmayacağı mesajını verdi.
Fatma Betül Sayan Kaya, eşi ve eski SPK Başkanı yeniden ifadeye çağrıldı
Bakan Gürlek'in açıklamasının ardından soruşturmayla ilgili dikkat çeken bir gelişme daha gündeme geldi. Eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, eşi İlyas Kaya ve eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül'ün yeniden şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınacağı bildirildi.
Söz konusu isimlerin yeniden ifadeye çağrılması, fon soruşturmasının kamuoyunda yakından takip edilen başlıklarından biri oldu.

Eski üst düzey bürokratlar da tutuklananlar arasında
Soruşturma kapsamında geçmişte kamu kurumlarında önemli görevlerde bulunan bazı isimler de tutuklandı.
Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erkan Kilimci, eski SPK Daire Başkanı Erman Çete, eski Hazine ve Maliye Bakanlığı gelirler kontrolörü Eren Yeşilyurt ve eski Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Enes Ergun tutuklanan isimler arasında yer aldı.
Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik'te üst düzey yöneticilik yapan Taha Çakmak ile Gürol Sami Özer de soruşturma kapsamında tutuklananlar arasında bulunuyor.
Fon soruşturmasında 112 kişi tutuklu
Adalet Bakanı Akın Gürlek'in paylaştığı bilgilere göre soruşturma kapsamında toplam 433 şüpheli bulunuyor. Şüphelilerin hukuki durumlarına ilişkin açıklanan rakamlar şöyle:
-
112 kişi tutuklu
-
186 kişi hakkında adli kontrol tedbiri uygulanıyor
-
38 şüpheli firari
-
359 gerçek kişinin malvarlığı ve banka hesaplarına tedbir uygulandı
-
111 tüzel kişinin malvarlığı ve banka hesaplarına bloke ve tedbir işlemleri gerçekleştirildi
Gürlek, soruşturmanın yalnızca şüphelilerin tespitiyle sınırlı olmadığını, hukuka aykırı yollarla elde edildiği belirlenen malvarlıklarının geri alınması için de yasal mekanizmaların işletildiğini ifade etti.
“Hiçbir şey rafa kaldırılmış değil”
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Gürlek, soruşturmanın somut deliller doğrultusunda ilerlediğini vurguladı. Kamu görevlilerine ilişkin incelemelerin devam ettiğini belirten Gürlek, hiçbir olayın üzerinin örtülmeyeceğini ve kimsenin korunmayacağını kaydetti.
Soruşturmanın kapsamının genişlediğini ifade eden Gürlek, açıklamasında şu mesajı verdi:
“Kimse 'Ben paçayı kurtarırım' hesabı yapmasın. Soruşturma bütün yönleriyle devam ediyor. Deliller nereye uzanıyorsa hukuk da oraya uzanacaktır.”
Bakan Gürlek, hukuki sorumluluğu bulunan herkesin yargı önünde hesap vereceğini belirterek, milletin hakkının korunması konusunda kararlılık mesajı verdi.
#FonSoruşturması #AkınGürlek #SPK #FatmaBetülSayanKaya




