Adalet Bakanı Akın Gürlek, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Arnavutluk ve Gürcistan bağlantılı yasa dışı üreme hücresi ticaretine yönelik yürütülen soruşturmada yeni gelişmeleri duyurdu. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, kadınların maddi menfaat karşılığında yumurta satışı yapmak üzere yurt dışına yönlendirildiği belirlendi.
CİMER üzerinden yapılan ihbarın ardından başlatılan soruşturmada, HTS ve MASAK kayıtları, yurt dışı seyahat bilgileri ile diğer deliller incelendi. Yapılan çalışmalar sonucunda, organizasyonun uluslararası bağlantıları bulunduğuna ilişkin bulgulara ulaşıldı.
41 kadının 811 kez yumurta sattığı tespit edildi
Soruşturma kapsamında 41 kadının toplam 811 kez yumurta satışı gerçekleştirdiği tespit edildi. Elde edilen bulgular doğrultusunda, örgüt lideri ve yöneticilerinin yanı sıra donör kadınlar, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ile seyahat organizatörleri hakkında da adli işlem başlatıldı.
İstanbul'un da aralarında bulunduğu 14 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda toplam 53 şüpheli hedef alındı. Operasyonda 36 kişi gözaltına alınırken şüphelilerden birinin cezaevinde olduğu belirlendi.
16 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor
Yurt dışında bulunduğu tespit edilen 7 şüpheli de dahil olmak üzere toplam 16 kişinin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi.
Adalet Bakanı Gürlek, soruşturmada görev alan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına, emniyet teşkilatına ve ilgili kamu görevlilerine teşekkür ederek suç yapılanmasının tüm bağlantılarının ortaya çıkarılması için çalışmaların devam edeceğini belirtti.
Gürlek, açıklamasında, “Hiçbir maddi menfaat, insan onurunun ve beden bütünlüğünün üzerinde değildir” ifadelerini kullandı.




