30 Ocak 1975’te Marmara Denizi’ne düşen ve o tarihten bu yana enkazına ulaşılamayan “Bursa” isimli yolcu uçağını bulmak için sürdürülen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. 42 kişinin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin yürütülen son arama faaliyetlerinde önemli bulgulara ulaşıldı.
Uzun süredir bölgede araştırmalar yapan sosyal medya fenomeni Nedim Kuru ve ekibi, beşinci kez gerçekleştirdikleri dalış ve sonar destekli dip taramasında, uçağa ait olabileceği değerlendirilen alüminyum parçaları kayıt altına aldı. Büyükçekmece ile Ambarlı açıklarında yürütülen yaklaşık 7 saatlik çalışmada su altı dronu kullanıldı. Elde edilen görüntüler detaylı incelemeye alınırken, parçaların enkazla bağlantısının netleşmesi için teknik değerlendirmelerin sürdüğü belirtildi.
Kazanın ardından dönemin teknolojik imkânlarının yetersizliği nedeniyle arama çalışmaları sınırlı kalmış, enkazın tamamına ulaşılamamıştı. Yıllardır denizin derinliklerinde kayıp olan uçağa dair her yeni bulgu, hem hayatını kaybedenlerin yakınları hem de kamuoyu açısından büyük önem taşıyor.
Öte yandan Nedim Kuru’nun, facianın yaşandığı bölgede deniz içine sembolik bir anıt mezar yapılması için İstanbul Valiliği’ne başvuruda bulunduğu öğrenildi. Arama çalışmalarının önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor.




