Gündem

Adalet Bakanlığı açıkladı: Türkiye’ye iade edilen suçlu sayısı 200’e yaklaştı!

Adalet Bakanı Akın Gürlek, 2026 yılının ilk altı ayında yürütülen yoğun diplomatik ve hukuki süreçler sonucunda 31 ülkeden toplam 197 suçlunun Türkiye'ye getirildiğini duyurdu. Suçluların iadesi konusunda kararlılık mesajı veren Gürlek, adaletin dünyanın her yerinde takipte olduğunu vurguladı.

Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile yürütülen koordineli çalışmalar, uluslararası suçla mücadele alanında somut sonuçlar vermeye devam ediyor. 2026 yılının ilk yarısını kapsayan veriler, Türkiye'nin iade talepleri karşısında birçok ülkenin iş birliğine gittiğini ortaya koyuyor. Özellikle terör ve adli suçlar kapsamında aranan şahısların yakalanarak Türkiye'ye getirilmesi, kamu düzeninin sağlanması adına atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

En Fazla İade Gürcistan ve Almanya'dan

Elde edilen resmi verilere göre, Türkiye’ye iadesi gerçekleştirilen 197 kişiden büyük bir çoğunluğu Avrupa ve komşu ülkelerden sağlandı. Listenin başında 85 kişiyle Gürcistan, 52 kişiyle Almanya yer alırken; Yunanistan, Karadağ, Bulgaristan, Hollanda ve Kırgızistan gibi ülkeler de süreçte öne çıkan diğer noktalar oldu.

İade edilenlerin ülkelere göre dağılımı şu şekilde:

İade süreçlerinin ülke dağılımlarına bakıldığında, 197 kişiden 85'i Gürcistan'dan, 52'si Almanya'dan, 9'u Yunanistan'dan, 8'i Karadağ'dan, 6'sı Bulgaristan'dan, 3'er kişi ise Hollanda ve Kırgızistan'dan Türkiye'ye getirildi. Ayrıca, Hırvatistan, Irak, İngiltere, İtalya, Kazakistan, Kuzey Makedonya ve Polonya'dan ikişer; Arjantin, Arnavutluk, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Ermenistan, Fransa, Kolombiya, Kosova, Macaristan, Moldova, Portekiz, Rusya, Sırbistan, Slovenya ve Ukrayna'dan ise birer kişinin iadesi başarıyla gerçekleştirildi.

"Suçlular İçin Kaçacak Yer Yok"

Konuyla ilgili sert bir açıklama yapan Bakan Akın Gürlek, Türk adaletinin kolunun uzun olduğunu belirterek, "Suç işleyip adaletten kaçabileceğini sananlar, dünyanın neresine saklanırlarsa saklansınlar kendilerini güvende hissedemeyecekler. Suçlular için kaçacak yer yoktur, er ya da geç gereği yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

Bu başarı, mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde yürütülen diplomatik temasların bir sonucu olarak görülüyor. Türkiye, başta terör örgütü üyeleri ve dolandırıcılar olmak üzere, kamu düzenini tehdit eden tüm unsurları, bulunduğu coğrafyadan bağımsız olarak takip etmeye devam edeceğini bir kez daha dünyaya ilan etti.

#bursa #bursahaber #AdaletBakanlığı #AkınGürlek #Türkiye #Hukuk #Suçlularınİadesi #Güvenlik #Adalet #UluslararasıİşBirliği #SonDakika