Sigara satışında yaş kontrolünün daha güvenli ve standart hale getirilmesi amacıyla yeni bir sistem üzerinde çalışılıyor. “Elektronik Yaş Doğrulama Sistemi” adı verilen model kapsamında, sigara satın almak isteyen kişilerin yaşlarının dijital yöntemle doğrulanması hedefleniyor.

Sağlık Bakanlığı ile AK Parti Grup Başkanlığı’nın yasa teklifi taslağı üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü belirtilirken, yeni uygulamanın fiziksel satış noktalarında hayata geçirilmesi planlanıyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde market ve büfe gibi sigara satışı yapılan işletmelerde yaş kontrolü için yeni bir süreç uygulanabilecek.

QR kod cep telefonuyla okutulacak

Hazırlanan modele göre sigara satın almak isteyen kişi, Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulması planlanan özel QR kodu cep telefonuyla okutacak. Bu işlemle birlikte kişinin yasal sigara satın alma yaşını doldurup doldurmadığı elektronik sistem üzerinden kontrol edilecek.

Mevcut kimlik kontrolü işlemlerinin dijitalleştirilmesini amaçlayan uygulamanın, satış sırasında yaş doğrulamasının daha hızlı gerçekleştirilmesine katkı sağlaması bekleniyor. Sistemin teknik işleyişi ve uygulama takvimine ilişkin ayrıntıların ise düzenlemenin kesinleşmesiyle netleşmesi öngörülüyor.

Tiryakiler Icin Cep Telefonu Uygulamasi Olacak Qr Kodlu Sigara Satisi 1791879089 200 Large

Döner, sucuk ve pastırmada yeni kurallar geliyor
Döner, sucuk ve pastırmada yeni kurallar geliyor
İçeriği Görüntüle

T.C. kimlik numarası üzerinden kontrol yapılacak

Taslakta yer alan bilgilere göre sistemin, kişinin T.C. kimlik numarası üzerinden yaş doğrulaması gerçekleştirmesi planlanıyor. Böylece 18 yaş sınırının karşılanıp karşılanmadığı anlık olarak belirlenebilecek.

Uygulamada satıcıya alıcının adı, soyadı ve doğum tarihi gibi kişisel bilgilerinin gösterilmemesi hedefleniyor. Satış yapan işletmenin ekranında yalnızca kişinin yaş şartını karşılayıp karşılamadığına ilişkin bir onay bulunması öngörülüyor.

Bu yöntemle hem yaş kontrolünün dijital ortamda yapılması hem de kişisel bilgilerin satış noktalarına aktarılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Ancak sistemin veri güvenliği ve uygulama ayrıntılarının kesinleşmesi için düzenlemeye ilişkin resmi açıklamaların takip edilmesi gerekiyor.

Market ve büfelerde uygulanması planlanıyor

Elektronik yaş doğrulama sisteminin, sigara satışının yoğun olduğu market ve büfeler başta olmak üzere tüm fiziksel satış noktalarında zorunlu hale getirilmesi planlanıyor. Düzenlemenin kabul edilmesi durumunda işletmelerin satış sırasında yeni doğrulama yöntemine geçmesi gündeme gelecek.

Sistemin ne zaman devreye alınacağı, uygulamanın teknik altyapısının nasıl kurulacağı ve işletmelerin geçiş sürecine ilişkin ayrıntıların yasa teklifinin netleşmesiyle açıklığa kavuşması bekleniyor. Şu aşamada çalışma, hazırlık sürecindeki bir düzenleme olarak öne çıkıyor.

1200Xauto 10 1791879098 300 X750

65 yaş üstü vatandaşlar için ilaç kolaylığı da gündemde

Sağlık alanında üzerinde çalışılan bir diğer konu ise 65 yaş üstü ve hareket kabiliyeti kısıtlı vatandaşların sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması. Planlanan model kapsamında hastaneye veya eczaneye gitmekte zorlanan kişilerin süresi dolan sağlık raporlarının ve reçetelerinin yenilenmesinin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Ayrıca ihtiyaç duyulan ilaçların vatandaşların evlerine ulaştırılmasına yönelik bir sistem üzerinde de çalışıldığı belirtiliyor. Bu adımlarla özellikle yaşlı vatandaşların tedavilerinde aksama yaşanmamasının ve sağlık hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırılmasının amaçlandığı ifade ediliyor.

Bursa’da kaçak sigara operasyonu! 3,2 milyon TL’lik ürün ele geçirildi
Bursa’da kaçak sigara operasyonu! 3,2 milyon TL’lik ürün ele geçirildi
İçeriği Görüntüle

Sigara yasağında yeni dönem! Bu alanlarda kurallar değişiyor
Sigara yasağında yeni dönem! Bu alanlarda kurallar değişiyor
İçeriği Görüntüle

Bursa’da 4 hastanede yeni dönem! “Çocuk ve Ergen Sigara Bıraktırma Polikliniği” açıldı
Bursa’da 4 hastanede yeni dönem! “Çocuk ve Ergen Sigara Bıraktırma Polikliniği” açıldı
İçeriği Görüntüle

Sağlık Bakanlığı açıkladı! Sigara satışları artık kimlikle olacak
Sağlık Bakanlığı açıkladı! Sigara satışları artık kimlikle olacak
İçeriği Görüntüle

#Sigara #QRKod #SağlıkBakanlığı #Türkiye #Gündem