AK Parti milletvekillerinin, Grup Başkanı Abdullah Güler koordinesinde üzerinde çalıştığı 12. Yargı Paketi'nde son aşamaya gelindi. Yargılamaların makul sürede tamamlanması ve usul ekonomisinin etkinleştirilmesi amacıyla Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda köklü bir değişikliğe gidiliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte hukuk mahkemelerindeki duruşmaların arası 3 aydan fazla olamayacak. Sadece bilirkişi raporunun gecikmesi veya istinabe işlemleri gibi zorunlu ve istisnai durumlarda hakimler, gerekçe göstermek şartıyla bu süreyi uzatabilecek.

Dijital Dönüşüm Genişliyor: Ön İncelemeler de e-Duruşma Olacak

Teknoloji olanaklarının yargı sistemine entegrasyonunu artırmayı hedefleyen paket, e-Duruşma uygulamasının sınırlarını genişletiyor. Bu kapsamda, dava süreçlerinin ilk adımı olan ön inceleme duruşmaları da artık e-Duruşma sistemi üzerinden dijital ortamda gerçekleştirilebilecek.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay CHP’den istifa etti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay CHP’den istifa etti
İçeriği Görüntüle

Dolandırıcılıkla Mücadelede Yeni Suç Tanımı

Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, banka ve hesap bilgilerini haksız kazanç sağlamak amacıyla başkalarına tahsis edenlere yönelik yaptırımlar ağırlaştırılıyor. Hesap bilgilerini paylaşan ve bu hesapların dolandırıcılık eylemlerinde kullanılmasına zemin hazırlayan kişiler, artık "nitelikli dolandırıcılık" yerine, doğrudan bu fiile özel olarak ihdas edilen müstakil bir suçtan yargılanarak hapis cezasına çarptırılacak.

Yargıtay’ın Bozma Yetkisine Usul Sınırlaması

Davaların uzamasını engellemek adına yüksek yargının yetki alanında da usulsel bir revizyona gidiliyor. Bölge adliye mahkemelerinin ilk derece mahkemesi sıfatıyla verdiği istisnai kararlar dışındaki dosyalarda, Yargıtay sırf görevsizlik veya yetkisizlik gerekçesiyle bozma kararı veremeyecek. Ayrıca paket kapsamında, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları neticesinde ortaya çıkan hukuki boşlukların giderilmesi amacıyla çeşitli kanun maddelerinde uyum düzenlemeleri yapılacak.

Silifke Belediyesi’ne şafak operasyonu! Belediye Başkanı Mustafa Turgut dahil çok sayıda gözaltı var
Silifke Belediyesi’ne şafak operasyonu! Belediye Başkanı Mustafa Turgut dahil çok sayıda gözaltı var
İçeriği Görüntüle

CHP'li Adalar Belediyesi'ne "rüşvet ve yolsuzluk" operasyonu
CHP'li Adalar Belediyesi'ne "rüşvet ve yolsuzluk" operasyonu
İçeriği Görüntüle

#bursa #bursahaber #12YargıPaketi #TBMM #RecepTayyipErdoğan #AbdullahGüler #YargıReformu #eDuruşma #HukukReformu #TCK #Yargıtay