Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla harekete geçen emniyet güçleri, Adalar Belediyesi’ndeki organize yolsuzluk iddiaları üzerine geniş kapsamlı bir operasyon başlattı. Doğal ve arkeolojik sit alanı olan bölgede usulsüz işlemler yapıldığına dair gelen ihbarları değerlendiren savcılık; Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, yardımcıları Hüseyin Yılmaz ve Fırat Durak ile bazı birim müdürlerinin de aralarında bulunduğu 41 şüpheliyi gözaltına aldı.
Sit Alanında "Basit Onarım" Kılıfı
Soruşturmanın detayları, tarihi ve kültürel mirasın rüşvet ağında nasıl yıpratıldığını gözler önüne serdi. Elde edilen delillere göre belediye yetkilileri, koruma altındaki tarihi binalara yapılan büyük ve ruhsatsız müdahalelere, aldıkları rüşvetler karşılığında "basit onarım" belgesi düzenleyerek yasal kılıf uydurdu. Bunun yanı sıra, bölgedeki kaçak ve ruhsatsız işletmelerin faaliyetlerine de maddi menfaat gözetilerek ya göz yumuldu ya da usulsüz çalışma ruhsatları verildi.
Göstermelik Cezalarla Kurulan Çark
Emniyetin gerçekleştirdiği teknik ve fiziki takip, suç şebekesinin izlediği yöntemi de deşifre etti. Sistemin işleyişine göre, önce kaçak inşaat ve usulsüz işletmelere caydırıcı görünmesi için kasıtlı olarak yüksek tutarlı cezalar kesildi. Bu cezalarla baskı altına alınan mülk sahipleri, daha sonra cezanın düşürülmesi ya da tamamen iptal edilmesi vaadiyle rüşvet pazarlığına zorlandı. Ruhsat almak isteyen kişilerin ise belediye eliyle anlaşmalı mimarlara yönlendirildiği, kirli pazarlıkların bu aracılar vasıtasıyla yürütülerek paraların elden nakit olarak teslim alındığı belirlendi.
4 İlde Eş Zamanlı Baskın
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri; MASAK raporları, telefon trafiği (HTS), baz istasyonu kayıtları ve tanık ifadeleriyle desteklenen dosyada toplam 40 farklı suç eylemi tespit etti. 47 şüphelinin yakalanması amacıyla İstanbul merkezli 4 farklı ilde, 90 ayrı adrese eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Yapılan aramalarda çok sayıda dijital veri ve örgütsel dokümana el konulurken, firari durumdaki diğer zanlıların yakalanması için operasyonlar sürdürülüyor. Gözaltındaki şüpheliler hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "rüşvet", "irtikap", "resmi belgede sahtecilik", "görevi kötüye kullanma" ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçlarından adli süreç yürütülüyor.
#bursa #bursahaber #AdalarBelediyesi #AliErcanAkpolat #HüseyinYılmaz #FıratDurak #RüşvetOperasyonu #SonDakika #YolsuzlukSoruşturması #SitAlanı #MaliŞube



