İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen fon soruşturmalarında yeni bir operasyon gerçekleştirildi. Soruşturmanın 5’inci dalgasında 34 şüpheli hakkında arama, el koyma ve gözaltı kararı verildi. Operasyonla birlikte dosya kapsamında bugüne kadar hakkında işlem yapılan şüpheli sayısının 217’ye ulaştığı bildirildi.
56 şüpheli tutuklandı
Adalet Bakanı Akın Gürlek tarafından yapılan açıklamaya göre, soruşturma kapsamında şu ana kadar 56 şüpheli tutuklandı. 88 şüpheli hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulandı. Yeni operasyonla birlikte soruşturmanın kapsamının daha da genişlediği belirtildi.
Soruşturmanın yalnızca mevcut fonlar ve daha önce işlem yapılan kişilerle sınırlı olmadığı da açıklandı. Bu kapsamda spekülatif ve manipülatif işlemlere konu olduğu değerlendirilen 26 hisse senedindeki hareketler ayrıntılı şekilde inceleniyor.
Şüpheli hesapların para hareketleri inceleniyor
İncelemelerde, kısa süre içerisinde olağan dışı oranlarda kazanç sağladığı değerlendirilen kişi ve hesaplar mercek altına alınıyor. Bu kişilerin işlem geçmişlerinin yanı sıra para hareketleri ve diğer bağlantıları da araştırılıyor. Böylece şüpheli işlemlerin arkasındaki finansal ilişkilerin ortaya çıkarılması hedefleniyor.
Adalet Bakanı Gürlek, soruşturma kapsamında piyasaları manipüle ederek vatandaşların birikimleri üzerinden haksız kazanç sağlamaya yönelik işlemlerin tüm yönleriyle takip edildiğini belirtti.
Suçtan elde edilen mal varlıkları için TMSF süreci
Soruşturmanın önemli başlıklarından biri de suçtan elde edildiği tespit edilen mal varlıkları oldu. Yapılan açıklamada, suçtan elde edildiği belirlenen mal varlığı değerlerinin kanunda öngörülen usuller çerçevesinde TMSF bünyesinde oluşturulacak fona aktarılmasına yönelik hukuki süreçlerin işletileceği bildirildi.
Beşinci dalga operasyonla birlikte fon soruşturmasında işlem yapılan şüpheli sayısı 217’ye ulaşırken, borsadaki belirli hisse senetlerine ilişkin incelemelerin ve şüpheli para hareketlerine yönelik araştırmaların sürdüğü belirtildi.
#bursa #bursahaber



