Türkiye otomotiv pazarında ekim ayına ilişkin satış verileri, Bursa'nın otomotiv sanayisindeki önemli aktörlerinden Tofaş ve Fiat cephesinde dikkat çeken sonuçları ortaya koydu. Hafif ticari araç pazarında yaşanan daralmaya rağmen Fiat, ekim ayında en fazla satış gerçekleştiren marka oldu. Fiat Doblo Combi de model bazında zirveye çıktı.
Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci'nin aktardığı verilere göre, ekim ayında Türkiye genelinde 15 bin 395 hafif ticari araç satıldı. Pazar, eylül ayına kıyasla yüzde 22, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 39,5 küçüldü.

Fiat, ekim ayında Ford'u geride bıraktı
Pazardaki gerilemeye rağmen Fiat, ekim ayında 3 bin 487 araç satışı gerçekleştirerek yüzde 22,65 pazar payına ulaştı. Böylece marka, uzun süredir liderlik koltuğunda bulunan Ford'u geride bırakarak ilk sıraya yerleşti.
Geçen yılın ekim ayında 4 bin 449 araç satan Fiat'ın satışları yıllık bazda yüzde 21,6 azaldı. Ancak markanın pazar payı yüzde 17,48'den yüzde 22,65'e yükseldi.
Ford ise ekim ayında 3 bin 296 adet hafif ticari araç satabildi. Geçen yılın aynı ayında 7 bin 526 araç satan markanın satışları yüzde 56,2 geriledi. Ford'un pazar payı da yüzde 29,57'den yüzde 21,41'e düştü.
İki marka arasındaki fark yalnızca 191 araç oldu. Ekim ayının marka sıralamasında Peugeot 1.518 satışla üçüncü, Citroen 1.396 satışla dördüncü, Volkswagen ise 1.365 satışla beşinci sırada yer aldı.
Fiat Doblo Combi model bazında lider oldu
Fiat'ın ekim ayındaki başarısında Doblo Combi'nin satış performansı da önemli rol oynadı. Model, ekim ayında ulaştığı 1.871 adetlik satışla Türkiye'nin en çok tercih edilen hafif ticari aracı oldu.
Doblo Combi, yalnızca ekim ayında değil, yılın ilk 10 aylık döneminde de liderliğini sürdürdü. Ocak-ekim döneminde toplam 19 bin 344 adet satılan model, en yakın rakibi Ford Tourneo Courier'e 3 bin 877 araç fark attı.

Tofaş'ın Bursa fabrikasında Doblo üretimi başladı
Fiat Doblo'nun satış başarısı, Bursa otomotiv sanayisi açısından da önem taşıyor. Daha önce ithal edilen Doblo ailesinin üretimi, ekim ayında Bursa'daki Tofaş fabrikasında başladı.
Üretimin ekim ayında başlaması nedeniyle Bursa'da üretilen yeni Doblo modellerinin satışlara etkisinin kasım ayından itibaren daha belirgin hale gelmesi bekleniyor. Yerli üretimin tedarik sürecine ve Fiat'ın pazar performansına nasıl yansıyacağı ise önümüzdeki dönemde takip edilecek.
Fiat ile Ford arasındaki yıllık satış farkı daralıyor
Ekim ayında liderliği alan Fiat, yılın ilk 10 aylık toplamında ise Ford'un gerisinde bulunuyor. Ocak-ekim döneminde Ford 44 bin 686 adet satışla yüzde 23,41 pazar payına ulaşarak ilk sıradaki yerini korudu.
Fiat ise aynı dönemde 39 bin 598 araç sattı. Geçen yılın aynı dönemine göre satışlarını yüzde 15,9 artıran markanın pazar payı yüzde 20,74 oldu.
İki marka arasındaki fark 5 bin 88 araca geriledi. Geçen yılın aynı döneminde 25 bin 398 araç olan farkın önemli ölçüde kapanması, Fiat'ın yıllık sıralamada da Ford'a yaklaştığını gösterdi.
Hafif ticari araç pazarı 10 ayda yüzde 9,3 küçüldü
Türkiye'de hafif ticari araç satışları ocak-ekim döneminde 190 bin 883 adet olarak kayıtlara geçti. Geçen yılın aynı döneminde 210 bin 414 araç satılmıştı. Böylece pazarda yıllık bazda yüzde 9,3'lük daralma yaşandı.
Genel satışlardaki düşüşe rağmen Fiat'ın ekim ayında liderliğe yükselmesi ve Doblo Combi'nin model bazında ilk sıraya yerleşmesi, Bursa'daki Tofaş fabrikasında başlayan üretimi daha da önemli hale getirdi.
#Bursa #Tofaş #Fiat #FiatDoblo #DobloCombi #Otomotiv #OtomotivSektörü


