gidadedektifi.com sitesinden edinilen bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından duyurulan yeni taklit ve tağşiş ürünleri kamuoyuna duyuru sistemi kapsamında ilk veriler açıklandı. Ocak 2024’ten bu yana yüzlerce firmanın sahtekarlığını ortaya döken listede yerel restoran ve lokantalar ile birçok işletme bulunuyor. Tağşiş ve taklit listesinde tek tırnaklı et tespiti yani sattığı ürünlerde at ya da eşek eti bulunan firmalar ise dikkat çekiyor. Listeye bakıldığında Bolu, Adana, Balıkesir, Mersin, Bursa, Zonguldak, Sakarya, İzmir ve Ankara şehirlerindeki 10 adet işletme bulunduğu görülüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan duyuruya göre sattığı ürünlerde tek tırnaklı eti tespit edilen ürünler arasında ısıl işlem görmüş sucuk, dana parça et, Adana kebap, köfte ve kuşbaşılı pide harcı gibi ürünler dikkat çekiyor. Listeye göre Bolu’da faaliyet gösteren Akdaş Et Ürünleri isimli işletme tarafından Sağlam Et markasıyla satılan ısıl işlem görmüş sucuk ve Sakarya’da faaliyet gösteren Kartal Et Ürünleri isimli işletmede satışa sunlan Çatalköprü markalı ısıl işlem görmüş manda sucuk içeriğinde tek tırnaklı eti olduğu tespit edildi. Bunun yanında Adana’da faaliyet gösteren Altın Kasap isimli işletmede ve Mersin’de faaliyet gösteren Dörtyol Kasabı isimli işletmede kırmızı parça et içeriğinde tek tırnaklı eti yani at ya da eşek eti olduğu tespit edildi.
Listede ayrıca Bursa’da faaliyet gösteren İlkim Lokantası’nda satışa sunulan kuşbaşılı pide harcında, Zonduldak’ta faaliyet gösteren Hanımeli Yemek isimli işletmedeki kıymalı yumurtada ve İzmir’de faaliyet gösteren Kazım Usta Pide Kebap Salonu’nda satışa sunulan Adana Kebap ürününde de tek tırnaklı et tespiti yapıldı. Yapılan duyuruda ayrıca İzmir’de faaliyet gösteren Şef Soğan Gıda isimli işletme tarafından Etibol markalı dondurulmuş bohça mantı içeriğinde de tek tırnaklı eti tespit edildiği anlaşıldı.