Dünya kamuoyunun yakından takip ettiği Pakistan’daki dolaylı İran-ABD görüşmeleri, beklenen somut adımlar atılamadan sona erdi. Yaklaşık 21 saat süren diplomatik maratonun ardından İran heyetinin İslamabad’dan ayrıldığı bildirilirken, görüşmelerin neden tıkandığına dair Tahran’dan ilk değerlendirme geldi.
"Tek toplantıda anlaşma beklemek gerçekçi değildi"
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, devlet televizyonunda yaptığı açıklamalarda görüşmelerin neden sonuçsuz kaldığına ışık tuttu. Bölgedeki son 40 günlük askeri hareketliliğin ardından masaya büyük bir güvensizlik ve şüpheyle oturulduğunu belirten Bekayi, "Böylesine bir atmosferde tek bir buluşmadan anlaşma çıkmaması doğaldır. Kimse bu kadar kısa sürede bir mucize beklemiyordu" ifadelerini kullandı.
Hürmüz Boğazı denklemi müzakereleri zorlaştırdı
İranlı sözcüye göre görüşmelerin çıkmaza girmesindeki en büyük etkenlerden biri, müzakere başlıklarının çok fazla genişletilmesi oldu. Bölgesel güvenlik konularının yanı sıra Hürmüz Boğazı gibi stratejik ve teknik olarak karmaşık başlıkların da masaya yatırılması, diplomatik düğümün çözülmesini güçleştirdi. Müzakerelerin bu denli hassas bir alana yayılması, tarafların ortak paydada buluşmasını engelledi.
Görüşmelerin devamı meçhul
Mehr Haber Ajansı’nın aktardığına göre, bir sonuca varılamayan temasların ardından İran heyeti Pakistan’dan ayrıldı. Görüşmelerin yeni bir turla devam edip etmeyeceği konusunda Tahran yönetiminden henüz resmi bir açıklama gelmezken, İslamabad zirvesi şimdilik "sonuçsuz bir diyalog denemesi" olarak kayıtlara geçti.




