Tasfiyesine karar verilen bazı yatırım fonlarına ilişkin hazırlanan kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilerek yasalaştı. Dokuz maddeden oluşan düzenleme, tasfiye süreci devam eden belirli fonlarda yatırımcıların haklarının belirlenmesi, ödemelerin gerçekleştirilmesi ve oluşan zararların tahsil edilmesine yönelik yeni kurallar getiriyor.

Kanun, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) 17 Eylül 2026 tarihli kararlarıyla tasfiyesine karar verilen ve düzenlemenin yayımlandığı tarihte tasfiyesi tamamlanmamış fonları kapsıyor. Düzenleme, tüm yatırım fonları için genel bir tasfiye sistemi oluşturmuyor; yalnızca belirtilen kararlar kapsamındaki fonlara uygulanıyor.

Yatırımcılara 1 milyon TL'ye kadar ara ödeme yapılabilecek

Yeni düzenlemenin öne çıkan maddelerinden biri, tasfiye kapsamındaki fonlarda yatırımcılara ara ödeme yapılabilmesi oldu. Belirlenen esaslar çerçevesinde yatırımcı başına yapılacak ara ödeme 1 milyon TL'yi aşamayacak. Tasfiye işlemlerinin tamamlanmasının ardından hesaplanacak nihai ödemede ise daha önce yapılan ara ödemeler mahsup edilecek.

Yatırımcıların net yatırım tutarları, enflasyon endekslerinin ortalaması kullanılarak güncellenecek. Hesaplamalarda ilk giren ilk çıkar yöntemi esas alınacak. Bununla birlikte, düzenleme kapsamında her yatırımcıya otomatik olarak 1 milyon TL ödenmesi söz konusu olmayacak. Ödeme tutarları ve süreç, kanunda belirlenen şartlara göre şekillenecek.

Piyasa bozucu eylem, bilgi suistimali veya piyasa dolandırıcılığına karışan kişi ve kurumlara ise ilgili fonların tasfiye hesaplarından ödeme yapılmayacak.

S Ac58E221865E801Afe58A818212284385C2147E2

Tasfiye kapsamındaki yatırımcılar nasıl belirlenecek?

Fonlarda hak sahibi olan yatırımcıların belirlenmesi için Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kayıtlarıyla mutabakat sağlanacak. Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu'nda (TEFAS) blokeli talimatları bulunan katılma payı sahipleri de tasfiye sürecine dahil edilecek.

Bu kapsamda yatırımcıların hak sahipliğinin tespit edilmesi ve alacaklarının hesaplanması, ilgili kayıtlar ve kanunda belirlenen yöntemler doğrultusunda yürütülecek.

Tasfiye işlemleri SPK gözetiminde yürütülecek

Fonların tasfiye işlemleri, SPK'nın gözetiminde ve tasfiye ile görevlendirilen kuruluşlar tarafından gerçekleştirilecek. Kurul; varlıkların değerlemesi, dağıtım sırası ve ödemelerin yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirleyecek.

Fon varlıklarının borsa dışında satılması, talep üzerine SPK'nın onayına tabi olacak. Borsa fiyatlarının varlıkların gerçek değerini yansıtmadığı durumlarda ise farklı yöntemlerin uygulanmasına karar verilebilecek.

MKK, Takasbank, Borsa İstanbul, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve ilgili kuruluşlar da gerekli bilgileri SPK, Yatırımcı Tazmin Merkezi (YTM) ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) iletmekle yükümlü olacak.

S F367B6Ef83491A779D82A8F18188156027Bb5307

Fon zararlarından kim sorumlu tutulacak?

Düzenleme, yatırım fonlarında ortaya çıkan zararların tahsil edilmesine ilişkin sorumlulukları da belirliyor. Buna göre zararın karşılanmasında öncelikle portföy yönetim şirketi sorumlu tutulacak. Zararın bu şirketten tahsil edilememesi halinde ise SPK'nın belirleyeceği gerçek ve tüzel kişilerin şahsi sorumluluğu gündeme gelebilecek.

Tahsil edilecek zarar tutarları TMSF'ye bildirilecek. Alacakların tahsili, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde yürütülecek. Düzenleme kapsamında açılacak davalarda İstanbul idare mahkemeleri yetkili olacak.

ALKLC ve ANELE hisselerinde SPK kararı! 48 kişi listede
ALKLC ve ANELE hisselerinde SPK kararı! 48 kişi listede
İçeriği Görüntüle

SPK'dan Fon Kanunu açıklaması! Tamamlanan takas işlemleri etkilenmeyecek
SPK'dan Fon Kanunu açıklaması! Tamamlanan takas işlemleri etkilenmeyecek
İçeriği Görüntüle

Fon soruşturmasında yeni operasyon! Holding ve banka yöneticileri gözaltında
Fon soruşturmasında yeni operasyon! Holding ve banka yöneticileri gözaltında
İçeriği Görüntüle

SPK’dan Borsa İstanbul’u Sarsan Karar: İsviçre Merkezli "Century City Securities" ve ANELE İşlemlerine 2 Yıl Yasak!
SPK’dan Borsa İstanbul’u Sarsan Karar: İsviçre Merkezli "Century City Securities" ve ANELE İşlemlerine 2 Yıl Yasak!
İçeriği Görüntüle

ALKLC ve ANELE hisselerinde SPK kararı! 48 kişi listede
ALKLC ve ANELE hisselerinde SPK kararı! 48 kişi listede
İçeriği Görüntüle