Bursa’nın İznik ilçesinde tırmanış sporuyla tanışan çocuk sporcular, yaz tatilinde gerçekleştirdikleri zorlu faaliyetle dikkat çekti. İlkokul ve ortaokul çağındaki 4 genç sporcu, antrenörleri Mustafa Aksoy eşliğinde Orta Toroslar’ın önemli dağlık bölgelerinden Aladağlar’da tırmanış gerçekleştirdi.
İznik’te eğitim gören Hüseyin Yılmaz, Ela Nur Dalgıç, Rümeysa Aytaç ve Eymen Uğur, yaklaşık 3 yıldır spor tırmanışı, kaya tırmanışı ve kampçılık üzerine eğitim alıyor. Haftada 3 gün düzenli antrenman yapan çocuklar, kazandıkları deneyimin ardından ilk profesyonel dağcılık faaliyetleri için Aladağlar’ın yolunu tuttu.
Hedef Küçük Demirkazık oldu
29 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında Niğde’nin Çamardı ilçesindeki Aladağlar’da faaliyet gerçekleştiren ekip, ilk olarak 3 bin 425 metre yüksekliğindeki Küçük Demirkazık Dağı’na yöneldi.
Teknik etapların da bulunduğu parkurda zirve sırt hattında yaklaşık 3 bin 350 metre seviyesine kadar yükselen çocuk sporcular, hava şartlarının elverişsiz hale gelmesi üzerine zirve denemesini güvenlik gerekçesiyle sonlandırdı.
Zorlu hava koşullarına rağmen faaliyeti yarıda bırakmayan ekip, aynı kamp alanından ulaşılabilen farklı bir zirveye yönelme kararı aldı.
3 bin 587 metrelik Davlumbaz Zirvesi'ne çıktılar
Küçük Demirkazık’taki zirve denemesinin ardından rota, 3 bin 587 metre yüksekliğindeki Davlumbaz Zirvesi'ne çevrildi. Tırmanış sırasında sporculardan birinin rahatsızlanması üzerine ekip yoluna 3 kişiyle devam etti.
Zorlu yürüyüşün ardından genç sporcular Davlumbaz Zirvesi'ne ulaşmayı başardı. Böylece çocuklar, ilk profesyonel dağcılık faaliyetlerinde 3 bin metrenin üzerinde bir zirve deneyimi yaşadı.
Faaliyet sırasında gerçekleştirilen tırmanış ve inişler cep telefonu kameralarıyla kayıt altına alınırken, İznik’in Dırazali Mahallesi'ndeki kaya etabında gerçekleştirilen 70 metrelik iniş de dron görüntüleriyle kaydedildi.
“Her çocuğu alıp oraya götürmek doğru olmaz”
Yaklaşık 20 yıldır yüzme ve tırmanış antrenörlüğü yapan 2’nci Kademe Dağcılık Antrenörü Mustafa Aksoy, çocukların uzun süredir disiplinli şekilde çalıştığını belirtti.
Aksoy, Aladağlar faaliyetinin çocukların aldıkları eğitimlerin ardından gerçekleştirdikleri önemli bir deneyim olduğunu ifade ederek, dağcılıkta yaş ve tecrübenin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Çocukların henüz dağcılıkla tanışma aşamasında olduğunu belirten Aksoy, Küçük Demirkazık’ın zirvesine hava şartları nedeniyle ulaşamadıklarını ancak Davlumbaz Zirvesi'nde başarılı bir faaliyet gerçekleştirdiklerini söyledi.
Aksoy, önümüzdeki yıllarda çocukları Aladağlar’ın farklı zirveleriyle de buluşturmayı hedeflediklerini belirterek, Küçük Demirkazık’ın ardından Büyük Demirkazık, Kızılkaya, Kaldı ve Alaca gibi zirvelere yönelik çalışmalar yapmayı planladıklarını aktardı.
Genç sporcuların hedefi şampiyonluk
Tırmanış sporuna okulda verilen eğitimlerle başlayan 10 yaşındaki Rümeysa Aytaç ise Aladağlar’da 3 bin 400 metre seviyesinden 70 metre ipli iniş gerçekleştirdiklerini söyledi. Tırmanışta kendisini geliştirmek istediğini belirten Aytaç, gelecekte yarışmalarda başarılı olup Türkiye birinciliği hedeflediğini ifade etti.
11 yaşındaki Hüseyin Yılmaz da yaklaşık 3 yıldır tırmanış yaptığını ve sporu çok sevdiğini dile getirdi. Yılmaz, tırmanış sırasında emniyetini kontrol ettiğini ve rotadaki adımlarını dikkatli şekilde planladığını söyledi.
Eymen Uğur ise spora başladığı ilk dönemlerde tutamaklarda zorlandığını ancak düzenli antrenmanlarla birçok rotayı tamamlamaya başladığını belirtti. Genç sporcu, yarışmalarda derece elde etmenin yanı sıra gelecekte daha büyük kayalara tırmanmayı ve şampiyonluklar kazanmayı hedeflediğini söyledi.
Ela Nur Dalgıç da kaya ve spor tırmanışının kendisi için hem sportif hem de sosyal açıdan keyifli olduğunu ifade etti. Yarışmalara katılmayı ve yeni yerler keşfetmeyi sevdiğini belirten Dalgıç, başlangıçta yaşadığı heyecanı zamanla aşarak rotasına daha fazla odaklanmayı öğrendiğini söyledi.
İznikli genç dağcıların Aladağlar’daki faaliyeti, çocuk yaşta düzenli eğitim ve antrenmanla dağcılık sporuna kazandırılan deneyimin önemli örneklerinden biri oldu.
#Bursa #İznik #Aladağlar #Dağcılık #Tırmanış #GençSporcular #KüçükDemirkazık #DavlumbazZirvesi #BursaSpor #Dağcı