Bursa Gemlik'te sanayi ve tarımsal üretim açısından önemli tesislerden biri olan Gemlik Gübre Fabrikası, protokol ziyaretine ev sahipliği yaptı.
Gemlik Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Bursa Garnizon Komutanı Tank Albay Refai Eciroğulları ve Gemlik Cumhuriyet Başsavcısı Alpay Sarıaslan, fabrikada üretim alanları ve devam eden yatırımları yerinde inceledi.
Ziyarette heyete Ary Holding COO'su Ercüment Türker, Gemlik Gübre Fabrika Direktörü İlker Gürel ve Ary Holding İdari İşler Direktörü Emir Murtezaoğlu eşlik etti.
Günlük 1.640 ton granül üre üretimi
İncelemelerin önemli duraklarından biri Granül Üre Üretim Fabrikası oldu.
30 Aralık 2025'te üretime başlayan tesisin günlük 1.640 ton üretim kapasitesine sahip olduğu belirtildi. Bu kapasitenin, Türkiye'nin üre gübresi ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu karşılayabilecek seviyede olduğu ifade edildi.
Heyete üretim aşamaları ve tesisin tarımsal üretime sunduğu katkılar hakkında bilgi aktarıldı.
İznik Gölü için alternatif su kaynağı
Ziyarette çevre yatırımları da gündeme geldi. Fabrikanın üretim faaliyetlerinde kullanılan suya alternatif oluşturmak amacıyla hayata geçirilen desalinasyon tesisi projesinin çalışmaları hakkında heyete bilgi verildi.
Deniz suyunun arıtılarak üretimde kullanılmasını sağlayacak yatırım sayesinde İznik Gölü'nden alınan su miktarının azaltılması hedefleniyor.
Böylece sanayi üretiminde alternatif bir su kaynağının devreye alınması ve İznik Gölü üzerindeki su kullanım baskısının hafifletilmesi amaçlanıyor.
30 Nisan 2027 için hazırlık sürüyor
Gemlik Gübre Fabrikası'ndaki denizden su arıtma yatırımının çalışmalarının devam ettiği ve tesisin 30 Nisan 2027 tarihinde devreye alınmasının planlandığı bildirildi.
Projenin tamamlanmasıyla birlikte deniz suyunun arıtılarak üretim süreçlerinde alternatif kaynak olarak kullanılması öngörülüyor.
SEVESO denetimleri de değerlendirildi
Ziyarette tesisin güvenlik uygulamaları ve mevzuata uyum çalışmaları da ele alındı.
Gemlik Gübre Fabrikası'nın SEVESO Yönetmeliği kapsamında gerçekleştirilen denetimlerden başarıyla geçtiği belirtildi. Tesiste yasal kontrollerin düzenli şekilde sürdürüldüğü aktarıldı.
Protokol heyetinin ziyareti; üretim faaliyetleri, çevre yatırımları ve iş güvenliği uygulamalarının yerinde değerlendirilmesinin ardından tamamlandı.
#bursa #bursahaber