Bursa'da görülen boşanma davası, ilk derece mahkemesinin ardından istinaf ve temyiz aşamalarına taşındı. Evlilik birliğinde yaşanan sorunlar nedeniyle eşlerin birbirlerine karşı dava açtığı dosyada, tarafların kusur oranları temel tartışma konusu oldu.
İlk derece mahkemesi, yaptığı inceleme sonucunda erkeği tamamen kusurlu kabul ederek kadının boşanma talebini kabul etti. Buna karşılık erkeğin açtığı dava reddedildi.
Erkek tarafı, verilen karara itiraz ederek dosyayı Bursa Bölge Adliye Mahkemesi önüne taşıdı.
İstinaf kararı da erkeğin itirazını karşılamadı
Dosyayı değerlendiren Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi, ilk mahkemenin kararına yönelik istinaf başvurusunu esastan reddetti.
Bunun üzerine erkek tarafının avukatı kararı temyiz etti. Başvuruda yalnızca kusur tespitine değil, erkeğin boşanma talebinin reddedilmesine ve kadın lehine belirlenen maddi ve manevi tazminatlara da itiraz edildi.
Dosyanın temyiz incelemesi Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından gerçekleştirildi.
Yargıtay, kadının davranışlarını da kusur kapsamında değerlendirdi
Yüksek Mahkeme, dosyadaki tanık anlatımları ve mevcut deliller üzerinden yaptığı değerlendirmede, kadının evlilik sürecinde erkeğe yönelik hakaret ve aşağılayıcı davranışlarda bulunduğu yönündeki tespitlere dikkat çekti.
Kararda ayrıca kadının zaman zaman evde bulunmadığı ve yemek yapmayarak evlilik birliğinden kaynaklanan bazı yükümlülükleri yerine getirmediği yönündeki vakıaların da dikkate alınması gerektiği belirtildi.
Yargıtay, bu davranışların somut olayın bütünü içerisinde kadına da kusur olarak yüklenmesi gerektiğine karar verdi.
“Erkeğin boşanma davası da kabul edilmeli”
Yargıtay boşanma kararı açısından dosyanın en önemli noktası, erkeğin açtığı davaya ilişkin değerlendirme oldu.
Yüksek Mahkeme, belirlenen vakıalar birlikte değerlendirildiğinde erkeğin de boşanma davası açmakta haklı olduğuna hükmetti. Bu nedenle erkeğin talebinin reddedilmesini hukuka uygun bulmadı.
Yargıtay'ın değerlendirmesi doğrultusunda, her iki tarafın boşanma talepleri ve bunlara bağlı sonuçlar bakımından yeniden karar verilmesi gerektiği belirtildi.
İlk derece mahkemesinin kararı bozuldu
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi'nin istinaf başvurusunu esastan reddeden kararını kaldırdı. Bunun ardından ilk derece mahkemesinin kararı da oy birliğiyle bozuldu.
Bozma sonrasında dosyanın yeniden ele alınması ve tarafların boşanma talepleri ile bunlara bağlı maddi ve manevi tazminat istemleri hakkında yeni bir hüküm kurulması gerekecek.
“Yemek yapmamak” tek başına boşanma nedeni değil
Kararın kamuoyunda yanlış yorumlanmaması gereken önemli bir yönü de bulunuyor. Türk Medeni Kanunu kapsamında “çok gezmek” ya da “yemek yapmamak” tek başına ve otomatik biçimde boşanma sebebi olarak kabul edilmiyor.
Somut olayda Yargıtay, söz konusu davranışları hakaret ve aşağılama iddiaları ile diğer evlilik sorunlarından bağımsız değerlendirmedi. Mahkemenin bozma gerekçesi, evlilik birliğinin genel seyri ve dosyada tespit edilen olayların tamamı üzerinden oluşturuldu.
Kararın temel sonucu ise kadının da kusurlu davranışlarının bulunduğunun kabul edilmesi ve bu nedenle erkeğin açtığı boşanma davasının da değerlendirilerek kabul edilmesi gerektiğinin belirtilmesi oldu.
#bursa#Yargıtay #BoşanmaDavası #Bursahaber

