Bursa

Bursa’da 300 yıllık ağacın sırrı! Hikâyesi Zeki Müren’e uzanıyor

Bursa’nın tarihi Hisar semtindeki yaklaşık 300 yıllık manolya ağacı, Zeki Müren’in çocukluk anılarıyla birlikte günümüze ulaşıyor. Müren’in “Manolyam” eserinin hikâyesiyle anılan ağaç, üç asırlık geçmişiyle korunuyor.

Bursa’nın Osmangazi ilçesi Mollagürani Mahallesi’nde, 18’inci yüzyıldan kalma tarihi bir konağın bahçesinde bulunan yaklaşık 300 yıllık manolya ağacı, geçmişten günümüze uzanan hikâyesiyle korunuyor.

Tarihi Hisar semtinde bulunan ağaç, Türk Sanat Müziği’nin unutulmaz sanatçısı Zeki Müren’in çocukluk yıllarına ilişkin anılarla da anılıyor. 1931 yılında Bursa’da dünyaya gelen sanatçının çocukluk döneminin geçtiği bölgede yer alan manolyanın, Müren’in hayatında özel bir yere sahip olduğu aktarılıyor.

“Manolyam”ın hikâyesi Bursa’daki ağaca bağlanıyor

Zeki Müren’in 1955 yılında ilk kez seslendirdiği ve Türkiye’nin ilk Altın Plak Ödülü’nü kazanan “Manolyam” eseri de bu tarihi ağaçla birlikte anılıyor.

“Koklamaya kıyamam, benim güzel manolyam” sözleriyle hafızalara kazınan eserin, Müren’in çocukluk yıllarında bu ağacın altında geçirdiği zamanlardan ilham aldığı belirtiliyor.

Bu yönüyle yaklaşık üç asırlık manolya, Bursa’nın tarihi dokusunun yanı sıra Zeki Müren’in sanat hayatına uzanan bir hatırayı da günümüze taşıyor.

Tarihi konak restore edilerek butik otele dönüştürüldü

Manolya ağacının bulunduğu tarihi konak, Zeki Müren’in çocukluk arkadaşı Hayrettin Aydın’ın oğlu Ahmet Aydın tarafından yıllar önce metruk haldeyken satın alındı.

Ahmet Aydın ve eşi, tarihi yapıyı restore ederek butik otele dönüştürdü. Yaklaşık beş kuşaktır aynı mahallede yaşayan Aydın ailesi, konağın yanı sıra bahçedeki tarihi manolyanın bakımını da üstlendi.

Bugün butik otelin bahçesinde bulunan ağaç, Zeki Müren’in kendi sesinden eserlerinin çalındığı mekânda geçmişin izlerini yaşatmaya devam ediyor.

“Babamla Zeki Müren bu ağacın altında oynarmış”

Ahmet Aydın, babası Hayrettin Aydın ile Zeki Müren’in ilkokul yıllarında arkadaş olduklarını belirtti.

Babasından dinlediği anıları aktaran Aydın, iki arkadaşın 1938-1942 yılları arasında arkadaşlarıyla birlikte bu manolya ağacının altında oyun oynadığını anlattı.

Aydın, ağacın bakımını üstlenmesini yalnızca tarihi bir mirası korumak olarak görmediğini, bunun aynı zamanda babası ve Zeki Müren’in hatırasına karşı duyduğu vefanın bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Her yıl yüzlerce çiçek açıyor

Yaklaşık 300 yaşındaki manolya, tarihi geçmişinin yanı sıra her yıl açtığı çiçeklerle de bölgeye ayrı bir güzellik katıyor.

Ahmet Aydın’ın verdiği bilgilere göre ağaç, haziran ayının ilk haftasında çiçeklenmeye başlıyor. Hava koşullarına bağlı olarak temmuz ayına kadar çiçeklerini koruyan manolya, her sezon yüzlerce çiçek açıyor.

Ağacın çiçeklerinin yaydığı kokunun mahalle çevresinde hissedildiği belirtilirken, tarihi manolyayı görmek için farklı ülkelerden ziyaretçilerin de bölgeye geldiği ifade ediliyor.

Bursa’ya Zeki Müren müzesi kurulması istendi

Hisar bölgesinin Bursa’nın en eski yerleşim alanlarından biri olduğunu belirten Ahmet Aydın, bölgedeki tarihi yapıların ve ağaçların geçmişten günümüze uzanan önemli hikâyeler barındırdığını söyledi.

Zeki Müren’in Bursa ile olan bağının daha güçlü şekilde yaşatılması gerektiğini ifade eden Aydın, sanatçının Bodrum’daki müzesi gibi Bursa’da da bir Zeki Müren müzesi kurulmasını istedi.

Aydın, “Dünyada Elvis Presley neyse, bizim Zeki Müren’imiz de odur” diyerek sanatçının Bursa’da doğup büyüdüğünü hatırlattı. Kentin, Zeki Müren’in kültürel mirasına daha fazla sahip çıkması gerektiğini dile getirdi.

700 yıllık Bursa tarihi konuşulacak! İki önemli isim bir araya geliyor
700 yıllık Bursa tarihi konuşulacak! İki önemli isim bir araya geliyor
İçeriği Görüntüle

Bursa’da konkordato sürecindeki şirket iflas etti
Bursa’da konkordato sürecindeki şirket iflas etti
İçeriği Görüntüle

Bursa'da korkutan kaza! Motosiklet tırın tekerlerine savruldu
Bursa'da korkutan kaza! Motosiklet tırın tekerlerine savruldu
İçeriği Görüntüle

Osmangazi Meydanı’nda Filenin Sultanları coşkusu! Bursalılar şampiyonluğu böyle kutladı
Osmangazi Meydanı’nda Filenin Sultanları coşkusu! Bursalılar şampiyonluğu böyle kutladı
İçeriği Görüntüle

Bursa’da altın peşindeler! Derelerden günde 5 grama kadar çıkarıyorlar
Bursa’da altın peşindeler! Derelerden günde 5 grama kadar çıkarıyorlar
İçeriği Görüntüle

Bursa Orhaneli’de 1900 yıllık Roma kentinde yeni keşif! Kazılarda anıtsal yapı ortaya çıktı
Bursa Orhaneli’de 1900 yıllık Roma kentinde yeni keşif! Kazılarda anıtsal yapı ortaya çıktı
İçeriği Görüntüle

#bursa #bursahaber