Bursa’nın İnegöl ilçesinde yaşayan 57 yaşındaki iki çocuk babası Ali Kutluer’in arıcılıkla tanışması, babası Ömer Kutluer’in yaşadığı mide rahatsızlığıyla başladı. 34 yaşındayken ülser teşhisi konulan Ömer Kutluer’e çevresinin bal tüketmesini tavsiye etmesinin ardından ailede başlayan arıcılık serüveni, yıllar içinde baba-oğulun ortak mesleğine dönüştü.

13 yıl önce 84 yaşında hayatını kaybeden babasından arıcılığı devralan Ali Kutluer, bugün 60 kovanda yaklaşık 1 milyon 200 bin işçi arıyla üretim yapıyor. Uludağ’ın eteklerinde bulunan 80’in üzerinde farklı bitkiden nektar ve polen toplayan arılar, Kutluer’in doğal kara kovan balının temelini oluşturuyor.

Bir kovanla başlayan hikâye

Ömer Kutluer, ülser rahatsızlığının ardından kendi balını üretmek amacıyla bir-iki kovan arı satın alarak arıcılığa başladı. Henüz 6 yaşındayken arılarla tanışan Ali Kutluer ise babasına yardım ederek mesleğin inceliklerini öğrenmeye başladı.

Yıllar boyunca babasıyla birlikte arıcılık yapan Kutluer, babasının vefatının ardından aileden kalan mesleği sürdürmeye devam etti. 51 yıldır arıcılıkla uğraşan Kutluer, çocukluk yıllarından bu yana arılardan hiç kopmadı.

Babasinin Mide Rahatsizliginin Tedavisi 1476268 439288 1787901006 704 X750 (1)

60 kovanda 1 milyon 200 bin arı

Kutluer’in arılığında bulunan 60 kovanda yaklaşık 1 milyon 200 bin işçi arı bulunuyor. Kovan başına ortalama 20 bin işçi arının düştüğü üretimde arılar, Uludağ’ın eteklerinde yetişen 80’in üzerinde farklı bitki ve çiçekten nektar ile polen topluyor.

Bu çeşitlilik, üretilen balın da doğal bitki örtüsünden beslenmesini sağlıyor. Kutluer, 51 yıldır sürdürdüğü üretimin Uludağ’ın eteklerinde devam ettiğini ve arıların farklı bitki türlerinden yararlandığını belirtiyor.

Babasinin Mide Rahatsizliginin Tedavisi 1476264 439288 1787900997 118 X750

Kara kovan balının farkı ne?

Kutluer’in üretiminde öne çıkan kara kovan balının en önemli özelliği, peteğin arılar tarafından tamamen doğal biçimde oluşturulması.

Bursa’da kiralık ev arayanların sayısı arttı! Öğrenciler ve tayinler...
Bursa’da kiralık ev arayanların sayısı arttı! Öğrenciler ve tayinler...
İçeriği Görüntüle

Üretimde hazır petek kullanılmadığını anlatan Kutluer, kovanların da ağaç gövdelerinin içinin oyulmasıyla hazırlandığını belirtiyor. Arılar, kovana yerleştirildikten sonra peteği kendileri örüyor ve üretim sürecini doğal şekilde sürdürüyor.

Bu yıl üretim yarı yarıya düştü

Normal şartlarda yılda yaklaşık 1 ton bal üreten Kutluer’in bu yılki üretimi ise arıların oğul vermesi nedeniyle yaklaşık 500 kilograma düştü.

Ürettiği doğal kara kovan balına Bursa dışından da yoğun talep geldiğini belirten Kutluer, Eskişehir ve İstanbul başta olmak üzere farklı kentlere kargoyla ürün gönderiyor. Gelen siparişleri karşılamakta zaman zaman zorlandığını söyleyen Kutluer, üretimine farklı arı ürünlerini de ekledi.

Bu yıl propolis, polen, arı sütü, kestane balı, çiçek balı ve çam balını bir araya getirerek özel bir karışım hazırlamaya başlayan Kutluer, böylece yıllardır sürdürdüğü üretimi farklı ürünlerle çeşitlendiriyor.

Bir kovanla başlayan aile mesleği, bugün 60 kovanda yaklaşık 1 milyon 200 bin arının bulunduğu büyük bir üretime dönüşürken, Kutluer babasından devraldığı 51 yıllık arıcılık geleneğini Uludağ’ın eteklerinde yaşatmayı sürdürüyor.

Bursaspor’un Kayserispor maçı öncesi taraftara çifte müjde
Bursaspor’un Kayserispor maçı öncesi taraftara çifte müjde
İçeriği Görüntüle

Bursa’da motosiklete arkadan çarpan kamyonet 2 kişiyi yola savurdu! O anlar kamerada
Bursa’da motosiklete arkadan çarpan kamyonet 2 kişiyi yola savurdu! O anlar kamerada
İçeriği Görüntüle

Bursa’da otomobil direğe saplandı! Araçta sıkışan sürücü hastaneye kaldırıldı
Bursa’da otomobil direğe saplandı! Araçta sıkışan sürücü hastaneye kaldırıldı
İçeriği Görüntüle

Bursa’da can dostlar için yaşam alanı büyüdü! 8 bin 200 metrekareye ulaştı
Bursa’da can dostlar için yaşam alanı büyüdü! 8 bin 200 metrekareye ulaştı
İçeriği Görüntüle

Bursa’da 8 saatlik su kesintisi! BUSKİ tarih ve saati açıkladı
Bursa’da 8 saatlik su kesintisi! BUSKİ tarih ve saati açıkladı
İçeriği Görüntüle

Bursa’dan Çanakkale’ye anlamlı yolculuk! 76 öğrenci şehitlikleri ziyaret etti
Bursa’dan Çanakkale’ye anlamlı yolculuk! 76 öğrenci şehitlikleri ziyaret etti
İçeriği Görüntüle

#bursa #bursahaber