Rehinelerin, beyaz bayraklarıyla birlikte yemek artıklarını kullanarak yazdıkları acil yardım çağrısının detayları, olayın vahametini bir kez daha gözler önüne serdi. İsrail askerleri, rehinelerin bu çağrısına rağmen yanlışlıkla ateş açtı ve üç genç adam hayatını kaybet
ti. Bu trajedinin ardından İsrail ordusu, angajman kurallarının ihlali olduğunu kabul etti.

Beyaz bayrak ya da bez, savaşta teslimiyet, ateşkes veya görüşme arzusunu simgelerken, rehinelerin bulunduğu bölgede ayrıca SOS yazılı bir mektup da bulunmuştu. Ancak, İsrail askerleri bu sembollerin yanlışlıkla ateş açılmasına engel olamadılar.

İsrail yetkilileri, olayın yaşandığı bölgede yapılan arama ve kontrollerde ölenlerin kimlikleri konusunda şüphelerin ortaya çıkması üzerine cesetlerin incelenmek üzere İsrail'e nakledildiğini ve sonrasında rehinelerin kimliğinin doğrulandığını açıkladı. Yapılan detaylı inceleme sonucunda, ölenlerin Yotam Haim ve Samer Talalka adlı esirler ile ailesinin adının yayımlanmasını istemediği bir esire ait olduğu belirlendi. Bu acı olay, İsrail ordusunun Gazze'deki angajman kurallarının ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.