Güllaç


Özlem Gül

Özlem Gül

19 Haziran 2017, 00:23

        Osmanlı mutfağının lezzetlerinden olan Güllaç’tan bahsedeceğim bu hafta. Birçok hayranı olmasına rağmen sabırla on bir ayın geçmesini bekleyip Ramazan ayında ortaya çıkıveren, ay sonunda mütevazılığini koruyup ortalardan kaybolan bir emektardır bu aş.  Mısır nişastası, un ve suyun müthiş uyumuyla; az malzemeyle büyük lezzetlerin ortaya çıkabileceğinin kanıtıdır aynı zaman da…

         Sütlaç kelimesinin ‘sütlü aş’ ikilisinden meydana geldiği gibi içindeki gül suyundan dolayı  Güllaç kelimesi de ‘güllü aş’ ikilisinden ortaya çıkmıştır.15. yüzyıla dayanan bir geçmişe sahip olan bu lezzet, mısır nişastasının bozulmadan saklanması düşünülürken un ve suyla karıştırılıp; kurutularak yufka yaprakları elde edilmiştir. Nişastaya ihtiyaç duyulduğundaysa bu yapraklar elle ufalanarak kullanılırdı. Derken bir gün saraylıları ağırlamak zorunda kalan bir usta, tatlı olarak elindeki yufkaları süt, gül suyu ve şekerle ıslatarak sundu. Hem hafif hem de lezzetli olduğu için tadanları büyüleyerek ustasını, saray mutfağın da tatlıcıbaşı mevkisine taşıdı. Zamanla nar ve cevizle zenginleşen bu tat üzerindeki çekingenliği bir türlü atamadı ve sadece Ramazan ayında ortaya çıktı.

         Oruç nedeniyle düşen kan şekerimizi toparlayıp, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren; hafif lezzetinden dolayı mideyi yormayıp kolay sindirildiğinden Ramazan ayında sıkça tercih edilen bu tada evde ulaşmak istiyorsanız aldığınız güllaç yufkalarının rengine dikkat edin. Eğer hafifte olsa sararma varsa bu durum bayat olduğunun kanıtıdır. Pamuk gibi beyaz ve parlak görünüme sahip olan yapraklarsa tazeliğinin işaretine sahiptir. Süt miktarının fazlalığı yufkaları lapa haline getirirken doğal gül suyu kullanılmaması da yapay bir tada neden olmaktadır. Anlayacağınız az malzemeyle yapılan lezzetlerin daha çok ustalık gerektirdiğinin örneğidir bu lezzet.

         Gül kokusu lezzetinizden, hayatınızdan eksik olmaması dileğiyle güzel bir hafta geçirmenizi diliyorum. Esenliklerle kalın…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hasan Şimşek - 3 gün önce
Mükemmel bir yazı olmuş öğretmenim :)